Een afspraak maken? Bel 074 266 33 89

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfe oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Op de website www.fysiotherapieenkanker.nl kun je meer informatie vinden voor patiënten met kanker.

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet hij/zij op verschillende manieren.

Met oefentherapie

Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.

Manuele lymfdrainage

Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
Bandages, tape en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.
Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Oedeemfysiotherapeuten zijn soms ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

Terug

Fysiotherapie Fleminghof

Gezondheidscentrum Fleminghof
Fleminghof 5
7622 MB BORNE 

Telefoon: 074 2663389 (8:30 - 17:00u)
Email: info@fysiofleminghof.nl

Contactformulier

Klachtenformulier

Openingstijden

  • Maandag 7:30 - 21:00
  • Dinsdag 7:30 - 21:00
  • Woensdag 7:30 - 21:00
  • Donderdag 7:30 - 18:00
  • Vrijdag 7:30 - 17:00
  • Zaterdag op afspraak