Manuele Therapie
Een manueel therapeut is een verbijzonderd fysiotherapeut die 3 tot 4 jaar extra opleiding heeft gehad na de opleiding fysiotherapie om meer complexe problematiek te behandelen.
Een manueel therapeut heeft meer anatomische kennis, hoger niveau van klinisch redeneren en maakt gebruik van specifieke diagnostische en behandelingstechnieken zoals:
- mobilisaties van alle gewrichten, o.a. de wervelkolom
- weke delen technieken van spieren, bindweefsel en zenuwen
- manipulaties van gewrichten
- speciale huiswerkoefeningen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het bij manuele therapie dus niet alleen maar om het “kraken”. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat manuele therapie een veilige en effectieve methode is om een gezondheidsprobleem te behandelen.
U kunt onder andere voor de volgende klachten bij een manueel therapeut terecht:
- Hoofdpijnklachten
- Nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling in de arm
- Heup- en liesklachten, heupslijtage
- Pijn in de bilstreek met eventueel uitstraling over de zijkant van uw heup en bovenbeen
- Duizeligheid
- Houdingsproblematiek
- Lage rugklachten eventueel met uitstralende pijn naar de benen
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- Meer complexe neurologische beelden
- Meer complexe gewrichtsklachten
- Elleboogklachten, tenniselleboog
- Polsklachten
- Knieklachten
- Enkelklachten
Als er een manipulatie nodig is om een gewricht weer beter te laten functioneren, dan zal er gescreend worden of u in aanmerking komt voor manipulatie. Hiervoor worden extra vragen gesteld en tests uitgevoerd (IFOMPT).
Een goed manueel therapeut weet ook wanneer hij NIET moet manipuleren
Verwijzing en vergoeding
Sinds 1 januari 2006 kunnen mensen rechtstreeks een manueel therapeut bezoeken als ze klachten hebben; u heeft GEEN verwijzing van een huisarts of specialist nodig.
Manuele therapie wordt net als fysiotherapie vergoed uit de aanvullende verzekering. Van aandoeningen die op de chronische lijst staan, moeten de eerste 20 behandelingen zelf worden betaald (of uit de aanvullende verzekering). Vanaf de 21ste behandelingen vindt vergoeding vanuit de basisverzekering plaats. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.
Fysiotherapie Fleminghof heeft met de meeste zorgverzekeraars contracten afgesloten en de declaratie verloopt automatisch.
Komt u regelmatig bij de fysiotherapeut, kijk dan in ieder geval uw polis goed na. De vergoeding voor manuele therapie wisselt per jaar en per zorgverzekeraar sterk.
Voor meer informatie kunt u gaan naar: www.nvmt.nl
De Manueel Therapeuten
De manuele therapeut binnen Fysiotherapie Fleminghof is Sebastiaan van Houwelingen (MSc)